[dex] Întreaga discografie

Sorin sorin.paliga at gmail.com
Sat Nov 2 17:29:08 EET 2013


Da, ceea ce spui este corect: comportamentul românilor este tipic pt un popor plin de complexe, fără referințe valorice clare, mereu schimbătoare. Astea se vindecă greu.
On 02 Nov 2013, at 16:54, Adrian Dobroiu <dobroiu at yahoo.com> wrote:

> La 2013.11.02 19:24, 03 va a scris:
>> Că preocuparea ne-ar fi „specifică nouă, românilor”, mi s-ar părea o particularitate interesantă. Aveți o sursă la-ndemînă?
> 
> Nu am surse, ci numai experiența mea personală din contactele cu alte culturi. S-a întîmplat ca în viața mea să stau foarte frecvent de vorbă cu străini și să trăiesc mult printre ei. De peste un deceniu locuiesc în Japonia și am un cerc de prieteni veniți din toate colțurile lumii. În discuțiile cu românii pleonasmul apare frecvent, dar cînd vorbesc cu americani, francezi, britanici, australieni, japonezi etc. nu mi se întîmplă niciodată. Cînd totuși îl aduc eu în discuție --- pleonasmul ca fenomen există desigur în toate limbile și exemple se pot găsi ușor --- trebuie să-l definesc, pentru că străinii nu știu ce-i aia. Atît de puțin i-a interesat subiectul, deși sînt oameni culți și o bună parte din ei lucrează în domenii care au legătură cu studiul limbilor.
> 
> La fel, străinii nu vorbesc niciodată de cacofonie, deși bineînțeles înlănțuiri nefericite de sunete apar accidental în toate limbile. Românii au făcut o adevărată obsesie pe tema cacofoniilor, în particular cele legate de caca, și în efortul de a le evita sînt gata să facă greșeli propriu-zise. Despre cacofonie ca obsesie națională au scris mai mulți lingviști români (Eugen Coșeriu, Gligor Gruiță, Ion Coja, Rodica Zafiu etc.) și vă pot da surse.
> 
> Aplecarea românilor spre pleonasme și cacofonii face parte dintr-un fenomen mai larg, cel al atenției exagerate și artificiale pe care o acordăm normei limbii, normă față de care avem o perspectivă juridică. Pentru români lingvistica nu e o disciplină științifică, ci una legislativă, care are ca unic scop stabilirea hotarului dintre ce e corect și ce e greșit.
> 
> Iar pasiunea asta pentru exprimarea corectă --- manifestată mai ales prin observațiile de limbă pe care noi românii ni le facem foarte adesea unii altora --- cred că face la rîndul ei parte dintr-o însușire mai generală a noastră, aceea de a ne muștrului unul pe altul de cîte ori avem ocazia. Despre asta iată ce spune un american care locuiește la Cluj și care a observat și el fenomenul:
> http://kingofromania.com/2010/05/01/the-scolding-of-righteousness/
> 
> Adrian
> 
> _______________________________________________
> Discutii mailing list
> Discutii at dexonline.ro
> http://list.dexonline.ro/listinfo/discutii

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://list.dexonline.ro/private/discutii/attachments/20131102/8d4905a1/attachment.html>


More information about the Discutii mailing list