[dex] Kickstarter: Tastatura Cherry Românească
Octavian Rasnita
orasnita at gmail.com
Tue Dec 20 17:30:43 EET 2016
Salut,
"Romanian language is a Latin language, written with a Latin alphabet. The Latin alphabet was set in the 18th century, previously it was used a Cyrillic alphabet.
Romanian language has five extra letters, compared to the English language:
A with circumflex – â Â
A Breve – ă Ă
I with circumflex – î Î
S Comma – ș Ș
T Comma – ț Ț"
Te rog sa ma corectez daca gresesc, insa eu stiam ca limba romana a inceput sa fie scrisa cu alfabetul latin doar din secolul 19, de pe vremea lui Titu Maiorescu.
Plus ca acel alfabet latin nu folosea literele ș, Ș, ț, Ț, ci ş, Ş, ţ, Ţ, cu diacritice drepte, de tip sedila, ca in limba franceza, de la care limba romana a imprumutat foarte multe in acea perioada.
Titu Maiorescu ii combatea pe cei care sustineau scrierea etimologica si promova scrierea cu diacritice, spunand ca daca acele diacritice pot fi utilizate in franceza, pot fi folosite si in romana.
Din motive legate de tehnologie, unele publicatii din acea vreme scriau cu diacritice corecte, de tip sedila, iar altele cu caractere incorecte, de tip virgula, in functie de cum putea fiecare editura sa faca rost de echipamentul pentru tiparire.
In timp, din motive care nu au nicio legatura cu limba romana sau cu regulile stabilite de vreun for academic, au inceput sa fie folosite din ce in ce mai mult diacriticele de tip virgula.
Dupa aparitia computerelor si in Romania, din lipsa unor standarde si a unor fonturi pentru limba Romana, deci din alte motive tot de ordin tehnologic, romanii au inceput sa scrie din nou partial corect, folosind diacritice cu sedila. Partial corect fiindca fonturile folosite nu ofereau de obicei un ă corect, nu ofereau posibilitatea scrierii ghilimelelor, a liniutei de dialog etc.
Asa ca la un moment dat s-a facut lobby sa se decida stabilirea unui standard, care sa promoveze scrierea incorecta, folosind diacritice cu virgula, scriere care a avut un succes mai mare inaintea aparitiei computerelor.
Decizie foarte proasta in opinia mea, datorita faptului ca literele ș, Ș, ț, Ț sunt litere care se pot utiliza doar cand se folosesc caractere Unicode, si nu s-a stabilit in cadrul aceluiasi standard cum trebuie scris atunci cand se poate folosi doar un cod de caractere pe 8 biti, asa ca acel asa zis "standard" nu este complet.
Rezultatul este ca in foarte multe cazuri romanii scriu fara diacritice deloc, asa ca acest nou "standard" nu a facut decat ca a incurajat acest mod de scriere, pentru a exista o mai mare siguranta ca textul va fi cat mai inteligibil cu putiinta.
Ca un exemplu, programul MultiCash, numit MultiX la BRD si cu alte denumiri la alte banci, este o vechitura de program care nu permite scrierea cu caractere Unicode. E doar un exemplu, dar sunt o multime de alte programe in aceeasi categorie. Rezultatul este ca de fapt scrierea standard este fara diacritice in multe cazuri.
--Octavian
----- Original Message -----
From: Cristian Adam via Discutii
To: discutii at dexonline.ro
Cc: Cristian Adam
Sent: Tuesday, December 20, 2016 1:28 PM
Subject: [dex] Kickstarter: Tastatura Cherry Românească
Salut,
Astăzi am lansat proiectul: https://www.kickstarter.com/projects/867340824/romanian-cherry-g83-6104-g83-6105-keyboard
Dintre tastaturile vândute de PC Garage aici: http://www.pcgarage.ro/tastaturi/filtre/general-layout-romana-da/
niciuna nu este compatibilă cu standardul Românesc de tastatură din 2004.
HAMA produce după standardul vechi ASRO din 1998, Apple este cu aranjamentul Apple, Lenovo
cu aranjamentul IBM, iar restul după aranjamentul QWERTZ moștenit de la Microsoft.
Numai bine,
Cristian Adam.
--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Discutii mailing list
Discutii at dexonline.ro
http://list.dexonline.ro/listinfo/discutii
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://list.dexonline.ro/pipermail/discutii/attachments/20161220/4d9366c9/attachment.html>
More information about the Discutii
mailing list